O porțiune din Autostrada Sibiu-Orăștie, inaugurată în noiembrie 2014, va fi demolată și refăcută

O porțiune din Autostrada Sibiu-Orăștie, inaugurată în noiembrie 2014, va fi demolată și refăcută
Publicat: 14/10/2015, 13:00

Concluzia apare într-un raport al Companiei de Autostrăzi, obținut de cotidianul „România Liberă”, în care specialiștii Direcției Calitate solicită demolarea și refacerea unei secțiuni din Autostrada Sibiu-Orăștie.

Surse oficiale din Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că inspectorii de calitate au făcut un control pe teren, în 22 septembrie, ulterior concluzionând că „există abateri grave privind respectarea proiectului”.

În raportul specialiștilor CNADNR se arată că fundația autostrăzii nu a fost executată corect și cu materialele prevăzute în proiect, iar în zona kilometrului 60+600 metri există infiltrații de apă la o adâncime de 8-10 metri.

„Ca urmare (a problemelor constatate – n.r.) solicităm extinderea investigațiilor din corpul autostrăzii pe o lungime corespunzătoare în stânga și în dreapta zonei de la kilometrul 60+600 metri până la eliminarea din fundație a argilei contractile și realizarea corpului autostrăzii pe o fundație sănătoasă”, concluzionează specialiștii companiei de drumuri.

Sursele citate arată că demolarea și refacerea autostrăzii vor avea loc „pe o lungime de aproximativ 200 de metri”, pe cheltuiala antreprenorului, iar lucrările ar urma să fie finalizate în decembrie, când autostrada va fi redeschisă circulației.

Oficialii CNADNR au mai declarat, corespondentului MEDIAFAX, că lucrările la Autostrada Sibiu-Orăștie „nu au fost recepționate tocmai din cauza suspiciunilor ridicate de fisuri apărute la kilometrul 60”.

Lotul trei al Autostrăzii Sibiu-Orăștie, inaugurat în noiembrie 2014, a fost închis la începutul lunii septembrie, între Săliște și Cunța, din cauza unor crăpături în asfalt, reprezentanții CNADNR spunând că problemele au apăraut din cauza „execuției necorespunzătoare a lucrărilor”.

Potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), începând din 7 septembrie, de la ora 8.00, traficul pe Autostrada A1 Orăștie – Sibiu, între nodul rutier Săliște și nodul rutier Cunța, se închide.

„Instituirea acestei restricții este necesară în vederea remedierii degradărilor constatate la kilometrul 275+650 al autostrăzii (kilometrul 60+600 proiect). Menționăm că atât experții tehnici din partea antreprenorului, cât și cei din partea beneficiarului au concluzionat că apariția și evoluția defectului (crăpătura) de la kilometrul 275+650 nu s-a cauzat unui fenomen de alunecare a terenului, ci unei tasări structurale pricinuită de execuția necorespunzătoare a lucrărilor la corpul autostrăzii, în perioada 2012-2013”, arăta CNADNR.

Traficul urma să fie închis timp de aproximativ o lună și jumătate, în funcție și de condițiile meteorologice, iar în această perioadă circulația urma să se desfășoare pe o rută alternativă, respectiv DN 1, între localitățile Săliște și Cunța.

De asemenea, CNADNR menționa că, în conformitate cu prevederile contractului Proiectare și Execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, lot trei, „antreprenorul are responsabilitatea deplină pentru remedierea defectelor apărute, atât în perioada de execuție a lucrărilor, cât și în perioada de garanție (patru ani)”. Astfel, lucrările de remediere vor fi executate „pe riscul și cheltuiala” constructorului.

Directoul CNADNR, Narcis Neaga, declara pentru Gândul că primele crăpături în asfalt au apărut la zece zile de la deschiderea lotului trei al autostrăzii, construit de firma italiană Salini-Impregilo, și i-au „speriat pe toți”.

„La zece zile a apărut prima fisură. Vă dați seama că ne-am speriat toți. Am zis că dacă din cauza alunecărilor, dacă, dacă… Nu vă spunem că problemele mari noi am crezut că sunt la debleul (săpătură – n.r.) acela mare, când au tăiat ei… Nu s-a întâmplat nimic acolo. Noi acolo ne-am temut, sincer. Fisura a apărut unde nu ne așteptam. Noi sincer acolo ne așteptam. Doamne, dacă se întâmplă să alunece terenul acolo! Toată iarna am avut mașini de intervenție puse acolo. Toată iarna am avut camere video. Să vedem dacă se întâmplă ceva. Ne-am temut, vă dați seama”, afirma Narcis Neaga.

El mai spunea că, înainte de deschiderea circulației pe lotul trei al Autostrăzii Orăștie-Sibiu, CNADNR a organizat o ședință cu constructorul și cu experți, unde s-a stabilit că „din punct de vedere tehnic nu va fi nicio problemă”.

„Când a fost gata totul, am avut o ședință. Am luat experții noștri și experții lor. «Dacă există cel mai mic dubiu că o deschidem acum și n-o deschidem peste o lună sau peste un an, spuneți acum». Toată lumea zis că din punct de vedere tehnic nu va fi nicio problemă”, afirma Neaga pentru Gândul, precizând că expertizele ulterioare au arătat că problemele apărute pe Autostrada Orăștie-Sibiu au fost determinate de o nerespectare a proiectului de către constructor.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) susținea, tot la începutul lui septembrie, că va face plângere penală împotriva lui Alin Goga, director adjunct de investiții la regionala Craiova, pe care îl acuza de „abuz în serviciu contra intereselor publice”, după declarații privind Autostrada Orăștie-Sibiu.

Lotul trei al Autostrăzii Sibiu-Orăștie a fost inaugurat în noiembrie 2014 de ministrul de atunci al Transporturilor Ioan Rus, în zonă venind și premierul Victor Ponta.

Lotul are o lungime de 22 de kilometri, dintre care șase au fost afectați de alunecări de teren. Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres https://tinyurl.com/4kk89pnf
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Măsură nouă pentru șoferii care au probleme cu legea. A fost deja integrat și funcționează...
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
EXCLUSIV! Un șofer din Galați a devenit erou după ce a oprit traficul pentru a...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
O pictură celebră a lui Van Gogh respectă surprinzător de bine legile fizicii